Tarih: 29 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  2959   

Pseudomonas syringae pv. phaseolicola
Fasulye Hale Yanikligi



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Pseudomonas syringae pv. phaseolicola (Burk.) Young et al. bakteriyel bir hastalik etmeni olup, hastalik etmeni serin ile orta derecede sicak ve nemli ortamlarda ve yaralanmis bitkilerde daha fazla ortaya çikmaktadir. Patojen infekteli bitki artilarinda canli kalmakta ya da tohum kökenlidirler. Bu sekilde olumsuz kosullari geçiren bakteri çimlenmekte olan sürgünler ve tohumlar üzerinde çogalmakta ve rüzgar, yagmur ve sulama suyu ile etrafa dagilmaktadir. Hastalik etmeni bitki yapraklari üzerinde hastalik meydana getirmeksizin epifit olarak kalabilir ve daha sonra uygun ortamini buldugunda hastaligi baslatabilir. Ana inokulum kaynaklari komsu olan tarlalara rüzgar ve sulama suyu ya da yagmur ile yayilmaktadir. Hastalik etmeni yukarida da belirtildigi gibi büyük ölçüde çevre, konukçu ve kül türel faktörler tarafindan etkilenir. Bakteriyel hale yanikligi sicaklik orta ya da serin ve nemin yüksek oldugu ortamlarda patrlak verebilir. Tipik olarak hastalik etmeni genç yesil aksamlari etkiler ve hastalik belirtileri yasli yapraklar üzerinde nadir olarak görülebilir. Siddetli esen rüzgar ya da dolu gibi dogal afetler ya da mekanik zararlanmalar sonucu bitkilerde açilan yaralaradan bakteriler kolaylikla giris yapar ve hastaligin patlak vermesine neden olabilir. Ayrica sertifikasiz tohumlarin kullanilmasi da hastaligin ortaya çikmasinda asil faktör olabilir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Bakteriyel hale yaniklik hastaliginin belirtileri baslangiçta bir kaç mm çapinda yagimsi ve suda islanmis görünümdedir. Bu lekeler özellikle yapraklarin alt kisminda infeksiyondan bir hafta sonra daha açik sekilde görülür. Bir ya da daha fazla suda haslanmis gibi olan lekelerin etrafi bakteriyel toksin tarafindan olusturulan yesilimsi sari bir hale ile kusatilir. Halenin büyüklügü ve sekli genellikle degiskendir ve yüksek sicakliklarda genislemez ya da ortaya çikmayabilir. Sidettli enfeksiyonlar boyunca, hastalik sistemik olabilir ve yesil aksamin tamamen sararmasina ve ölmesine neden olabilir. Hale yanikligi bazi bitkilerde daha küçük, suda haslanmis gibi ya da serit seklinde de olabilir. Açik krem ya da gümüs renkli bakteriyel bir akinti (ooze) bu lekeler üzerinden sizmaktadir. Bitkilerin enfeksiyonu ya da tohumlarin bulasmasi bu bakteriyel akinti sayesinde gerçeklesir.

P_s_phaseolicola P_s_phaseolicola P_s_phaseolicola

P_s_phaseolicola P_s_phaseolicola
Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. 3 yil gibi uzun bir süre ürün rotasyonu yapilmalidir.
2. Mümkünse temiz ve srtifikali tohumlar kullanilmalidir.
3. Yesil aksam nemli iken bitkileri mümkün mertebe ellemekten ya da diger islemleri yapmaktan kaçinin.
4. Bitkileri üstten sulamaktan kaçinin.
5. Hastalikli bitki artiklari inokulum kaynaklarinin azalmasi yetistirme ortamlarinda uzaklastirilmali ve imha edilmeli.
6. Tarladaki böcekler, özellikle beyazsinekler zarari mümkün mertebe azaltilmali ya da kontrol altina alinmalidir.
7. Tarlada bulunan yabani fasülye bitkileri ya da akraba olan bitkiler yok edilmeli.
8. Dayanikli çesitler tercih edilmeli.
Kimyasal mücadele
Ilk fungal enfeksiyon ya da hastalik belirtisi görülür görülmez kimyasal ilaçlama yapilabilir ve haftalik aralar ile ilaçlama yapilmalidir. Bu hastalik ile mücadelede bakirli ilaçlar genel olarak tavsye edilmektedir.
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Bakir oksiklorür WP 50% (300 g)
Bakir oksit WP 50% (300 g)
YCMG
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Pseudomonas syringae pv. phaseolicola
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net